10 september 2021

Buurtgezinnen Reusel – de Mierden

Buurtgezinnen in Reusel – De Mierden

Opa’s en oma’s zijn belangrijk voor kinderen. Ze hebben levenservaring en vaak net iets meer geduld en tijd dan ouders. Ze kunnen een bron van rust en steun zijn voor een overbelast gezin. Helaas hebben niet alle kinderen opa’s en oma’s of ze wonen te ver weg.

Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die het zwaar hebben aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast.  Dit voorkomt dat problemen verergeren en zorgt ervoor dat kinderen positief opgroeien in hun eigen gezin.

De kracht van Buurtgezinnen is dat het laagdrempelig is, zonder tussenkomst van hulpverlening.
De hulp is alledaags, praktisch en wordt aangepast aan de behoeften van het overbelaste gezin (vraaggezin). Voor het vraaggezin wordt een gezin in de buurt gezocht (steungezin) dat vanuit een warm hart voor de medemens iets wil betekenen voor een ander gezin. De ondersteuning is op vrijwillige basis, maar wel structureel en voor een langere periode.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
* Een (halve) dag in de week een kind opvangen, omdat de moeder ernstig ziek is en tijd voor ziekenhuisafspraken of momenten van rust nodig heeft.
* Een dag in het weekend komt een (huil-)baby logeren, om de ouders rust te gunnen en bij te tanken.
* Een peuter komt een dag spelen, om zijn alleenstaande moeder te ontlasten.
* Een kind naar zwemles of sport brengen, omdat de moeder overbelast is en geen vervoer heeft.
* Een kind een rustige (huiswerk-)plek bieden, omdat er thuis veel spanningen zijn.
* Een kind komt twee middagen vanuit school naar jouw gezin, voor wat extra liefde en aandacht, omdat de opvoeding van de twee andere kinderen erg veel vraagt.
* Een ouder zonder sociaal netwerk wegwijs maken in de buurt door met de kinderen kleine uitstapjes te maken, naar bijvoorbeeld de speeltuin, de buurtvereniging of de bibliotheek.

Leest u dit nu en denkt u: Ik wil ook wel iets voor een ander gezin betekenen?
Heeft u wat tijd en liefde over om de rol van opa en oma te vervullen voor een gezin in de buurt?

Neem dan vrijblijvend contact met me op of meld u aan op www.buurtgezinnen.nl.
Ik kom graag eens langs om kennis te maken en wat meer te vertellen over Buurtgezinnen !

Dianne Mariën
coördinator Buurtgezinnen
Bladel en Reusel-De Mierden
dianne@buurtgezinnen.nl
06-83357211.

Meer weten?
Kijk op:  www.buurtgezinnen.nl
of volg ons op Facebook of Instagram.