4 maart 2021

Webinars KBO-Brabant

Twee webinars van KBO-Brabant tijdens Campagne Senioren en Veiligheid

(Een webinar is een interactieve presentatie of workshop die online wordt gegeven, waarbij één of meerdere presentatoren voor de camera verschijnen om het publiek te informeren).

KBO-Brabant werkt samen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid tijdens de campagne Senioren en Veiligheid. Deze vindt plaats in april.
Misschien heeft u in september 2020 de filmpjes met acteur Kees Hulst of de webinars met Catharine Keyl gezien? Hierbij werd u gewaarschuwd voor babbeltrucs, meekijken bij pinnen, hulpvraagfraude en phishing.
Ook de maand april zal weer volledig in het teken staan van senioren en veiligheid.
Deze maand wordt georganiseerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de ouderenbonden ANBO, KBO-PCOB, KBO-Brabant, NOOM, Seniorweb en de Koepel Gepensioneerden, de Politie en het CCV.

Er worden twee webinars georganiseerd die door Catherine Keyl worden presenteert.
Catherine zal u samen met de tafelgasten, waaronder de politie, voorlichting geven om deze nare vormen van criminaliteit te voorkomen.

Op 15 april is de webinar over Spoofing.
Spoofing is oplichting waarbij de oplichter zich voordoet als een medewerker van uw bank.
Hij/zij kent al uw gegevens, probeert uw vertrouwen te wekken en u op deze manier probeert geld afhandig te maken.
Ook deze keer laat acteur Kees Hulst in een filmpje zien hoe spoofing in zijn werk gaat en wat u er tegen kunt doen.
Ook komen de onderwerpen babbeltrucs, meekijken bij pinnen, hulpvraagfraude en phishing weer aan bod.

Op 22 april kunt u kijken naar een webinar over online veiligheid.
U krijgt informatie over hoe u veilig kunt internetten.
U krijgt uitleg over het belang van het gebruik van wachtwoorden, het belang van het maken van updates, het gebruik van een virusscanner en het maken van back-ups. Het is belangrijk dat u altijd eerst checkt voordat u ergens op klikt!

U kunt de webinars volgen via de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl:
– Op donderdag 15 april om 10.30 uur het webinar over spoofing;
– Op donderdag 22 april om 10.30 uur het webinar over veilig internetten.
Als u niet in de gelegenheid bent om het webinar op dit tijdstip te volgen dan kunt altijd op een later moment de webinars terugkijken.
Gaat u hiervoor naar de website maakhetzeniettemakkelijk.nl op een moment dat het u uitkomt.

Oplichters in de periode van vaccinatie tegen corona

Wij willen graag een ernstige vorm van oplichting bij u onder de aandacht brengen. Met name senioren worden hierbij benaderd door oplichters. Het gaat over een nepafspraak voor uw coronavaccinatie.
De daders doen zich (bijvoorbeeld) voor als ‘Team Thuiszorg’ of ‘GGD’. Of het is zogenaamd een gezamenlijke actie van huisartsen, Thuiszorg en GGD. Mensen worden gebeld om een (nep-)afspraak te maken voor vaccinatie tegen corona. Er wordt geld voor gevraagd. De daders hebben op elke vraag een antwoord paraat. Ze beweren bijvoorbeeld dat het slachtoffer nog een brief ontvangt, maar er moet nu wel alvast betaald worden via een digitaal betaalverzoek. Er wordt beweerd dat de verzekering het terugbetaalt.
Trap er niet in, want het zijn allemaal leugens om mensen geld afhandig te maken.

De coronatest en de vaccinatie zijn altijd gratis !
Hoe het echt werkt:
De GGD’s vragen nooit geld voor coronatesten of vaccinaties. Zodra u aan de beurt bent voor het coronavaccin ontvangt u een brief van de GGD. In die brief staat een telefoonnummer, u belt zelf naar de GGD om een afspraak te maken.

Vertrouw altijd op uw ‘niet pluis gevoel’
Waar kunt u terecht?
KBO-Brabant wil u natuurlijk altijd te woord staan maar soms moet er snel gehandeld worden. Maak geen geld over, hang op en meld het allereerst bij de politie.
Heeft u wel geld aan oplichters overgemaakt, bel direct uw bank. Soms kunnen zij het betaalverkeer nog stopzetten. Ook kunt u terecht bij de fraudehelpdesk: 088-7867372.
Bij twijfel kunt u altijd de GGD bellen op nummer 0800-1351. Zij zijn dagelijks (ook in het weekend!) telefonisch bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.